Tarmlækage behøver ikke at forhindre dig i at leve et aktivt liv
Efter mange år som økonomi- og finanschef i børsnoterede virksomheder bestemte Sten sig for at stoppe med at arbejde i foråret 2020, selvom han havde flere år tilbage før sin pension. Han følte helt enkelt, at han ville bruge tid på sjovere ting i livet – som at rejse sammen med sin kone, spille golf, svømme og træne. Men først ville han få kontrol over sine toiletbesøg om natten.
Sten søgte hjælp hos en urolog for at få kontrolleret sin prostata, og for en sikkerheds skyld blev han sendt videre til en screening af blæren. Her fandt man en tumor i endetarmen.
I januar 2021 fik han fjernet en del af tarmen, og tumoren var dermed væk. I en overgangsperiode fik Sten en midlertidig stomi – som på grund af et personalebrist under pandemien først blev fjernet efter fem måneder. Nu skulle Sten være helbredt, men han var tvunget til at indse, at operationen havde forårsaget flere komplikationer i dagligdagen, som at hans tarmfunktion kunne resultere i ufrivillig lækage.
Find den rigtige behandling
Sten er en meget aktiv person. Foruden at spille golf, svømmer han langdistance-baner tre gange om ugen, spiller paddel og tennis og går i fitnesscenter et par gange om ugen. Når chancen byder sig, vandrer han og står på ski ved familiens hytte i Vemdalen. Tarmsystemet fungerer netop bedre, når man er aktiv, men efter en operation opstår der sommetider inkontinens.
Det skyldes, at balancen i kroppen forandres, hvilket man forsøger at regulere med medicin, som får tarmen til at slappe af og gøre afføringen mere fast. Det egentlige problem er gasser, som ofte trykker på og forårsager lækage fra tarmen.
Otte uger efter stomien, hvor Sten fik hjælp fra en sygeplejerske på cancer-rehabiliteringen til at finde en god balance og teste forskelligt beskyttelse, kunne han genoptage sin træning. Han oplevede, at han kunne leve som tidligere, og han havde stort set kontrol over tarmen. Men fra tidligere at have gået regelmæssigt på toilettet hver formiddag, opstod behovet nu nærmere hver tredje dag for Sten.
Det indebar, at hvis han skulle træne på dag to eller tre efter seneste toiletbesøg, var der en risiko for, at en lækage kunne komme, hvilket bestemt ikke føltes rart – i særdeleshed ikke i svømmehalen.
Det skal gå smidigt og let
Sten prøvede forskelligt beskyttelse og testede endda en slags analtampon, som han kunne få med henvisning fra sundhedsvæsenet, og som fungerede som en nødløsning, når han følte sig usikker. Hans sygeplejeske gav ham også muligheden for at teste Navina Incontinence Inserts fra Wellspect.
Sten fortæller, at den tampon, han fik tilbudt ganske vist fungerede, men at det blev en mere besværlig håndtering, da den skulle føres ind med fingeren, og så måtte han havde snørren til at hænge ud, hvilket man ikke vil have, når man svømmer. Det var også svært at mærke, om den sad helt rigtigt – og Sten oplevede, at den kunne sidde skævt.
Med Navina Insert har jeg fuld kontrol og behøver ikke være bange for ubehagelige overraskelser.
Sten fortæller:
- Navina Insert er derimod let at føre ind, det føles hygiejnisk, fordi man har inføringshjælp, og man mærker med det samme, om den sidder rigtigt – der findes ligesom ikke noget alternativ. Den kan ikke ses, når balderne trykkes sammen, og den mærkes stort set ikke. Du tænker ikke på, at du har den i.
Det er jo utroligt vigtigt, at man kan føle sig tryg og sikker, når man træner, siger Sten og fortsætter:
Når jeg skal svømme, er det kun Navina Insert, der dur – eftersom de får mig til at føle mig helt sikker.
Sidste gang glemte jeg helt, at den sad der, og jeg kom ikke i tanke om det, før jeg skulle i seng
Stens anbefaling til dig, som er i samme situation, er, at du tager dig god til til at prøve forskellige størrelser sammen med en sygeplejerske. Træn, så du får rutine.
Når det nu er et akut problem, så vil man, at det skal gå smidigt og let. Det gør det med Navina Insert – det er et rigtig godt produkt!
-
At leve med tarmproblemer
Her giver vi vores bedste tips og tricks til alle, der starter deres tarmplejerejse.
-
Hvordan Sarah startede TAI med Navina
Sarah deler sin historie om, hvordan hun fandt en løsning på sine funktionelle tarmlidelsessymptomer.
-
Hvad tænker 10-årige Alice om transanal irrigation?
Vi spurgte 10-årige Alice om, hvad hun synes om TAI - og her deler hun sin historie om, hvordan transanal irrigation hjalp hende med at få det sjove tilbage i hendes liv.
-
Sådan bevarer jeg mit positive syn efter en rygmarvsskade
Vi har talt med Layth, der deler sin historie om at pådrage sig en rygmarvsskade, og om hvordan man bibeholder et positivt syn på livet, og hvordan man bruger Navina til at styre sin tarmpleje.