Prolaps betyder "at falde ud af plads". Bækkenorganprolaps opstår, når skedevæggene, livmoderen eller begge mister deres normale støtte og falder ud af plads. Andre nærliggende bækkenorganer, såsom blæren eller tarmen, kan være involveret og også 'falde ud' af deres normale position i kroppen. Cystocele er den mest almindelige type bækkenorganprolaps.
Cystocele, eller prolapseret blære, er en almindelig tilstand hos kvinder, hvor støttevæv omkring blæren og skedevæggen svækkes og strækkes. Dette gør det muligt for blæren at skubbe den forreste væg af skeden bagud, hvilket forårsager en bule/udposning i skeden.
Hvor mange lider af cystocele?
Forekomsten af cystocele er ikke kendt, da mange kvinder ikke søger hjælp hos sundhedspersonale, og tilstanden er underdiagnosticeret. Det anslås dog, at næsten halvdelen af kvinder, der har født, har en vis grad af bækkenorganprolaps, selvom det for de fleste af disse ikke vil give dem nogen symptomer. Omkring 10 % af kvinderne vil opleve symptomatisk prolaps.
Hvem bliver ramt?
Et cystocele kan påvirke kvinder i alle aldre, men forekomsten vil stige med alderen, fordi muskler og væv ofte bliver svagere over tid.
Andre faktorer, der øger risikoen for at få et cystocele omfatter:
- Vaginal fødsel
- Tidligere bækkenkirurgi
- Overvægt eller fedme
- Kronisk hoste
- Gentagne tunge løft eller træning med kraftige stød
Hvilke komplikationer opstår ved cystocele?
Et cystocele kan lægge pres på eller føre til et knæk i urinrøret (urethra), som gør det vanskeligt at tisse, hvilket kan føre til urinretention, en tilstand, hvor du ikke er i stand til at tømme al urinen fra din blære. I sjældne tilfælde kan et cystocele resultere i et knæk i urinlederne (ureter), der forbinder blæren med nyrerne og forårsage, at urin ophobes i nyren, hvilket kan føre til nyreskade.
Hvad er symptomerne på et cystocele?
Typiske symptomer på et cystocele inkluderer:
- tryk i skeden eller bækkenet
- en vaginal bule eller følelsen af, at noget falder ud af skeden
- urinlækage (urininkontinens)
- Igangsætningsbesvær
- en langsom urinstrøm
- behov for at tisse igen, straks efter endt vandladning
- hyppig eller presserende vandladning
Hvilke behandlingsmuligheder er tilgængelige for cystocele?
Bækkenbundsøvelser
Ved at styrke musklerne i bækkenbunden vil de kunne give en bedre support til at holde blæren på plads og stoppe urinlækage.
Vaginalt pessar
Et pessar er en lille silikoneanordning, der indsættes i skeden for at støtte skedevæggen og holde blæren på plads.
Operation
Kirurgi kan være en mulighed, hvis ikke-kirurgiske behandlinger ikke virker, eller når cystocelet er meget generende.
Ren Intermitterende Kateterisering (RIK)
RIK kan reducere symptomer på cystocele ved fuldstændigt at tømme blæren og reducere risikoen for urinlækage.
Tarmbehandling
Transanal irrigation kan reducere symptomer ved at forebygge og behandle forstoppelse. En fuld (forstoppet) tarm gør det sværere at tømme blæren.