Katetre til mænd: En komplet vejledning til kateterisering

I dette indlæg vil vi fortælle om katetre til mænd, et velrenomeret hjælpemiddel, som mange mænd anvender dagligt for at tømme blæren. Selvom du nyligt er begyndt med at kateterisere, har du ingen grund til bekymring: der er enkle løsninger til, hvordan du kan håndtere kateterisering på en sikker og hygiejnisk måde.

I denne vejledning vil vi forklare alle aspekter af ren intermitterende kateterisering hos mænd og give svar på ofte stillede spørgsmål.

AID52778_DK

Indhold:

  • Hvad er et kateter, og hvad bruges det til?
  • Hvordan fungerer blæren?
  • Typer af katetre
  • Hvordan anvendes et kateter?
  • Anbefalinger for korrekt anvendelse ved ren intermitterende kateterisering
  • Ofte stillede spørgsmål fra brugere

Hvad er et kateter, og hvad anvendes det til?

Et kateter er et velrenomeret hjælpemiddel til at tømme blæren. Katetret består af et fleksibelt kateterrør som leder urinen fra blæren. Normalt tømmer man blæren direkte i toilettet, men en del katetre kommer med en integreret pose til opsamling af urinen, som ledes ud. Der kan være mange forskellige årsager til at anvende et kateter – både midlertidige og længerevarende. De årsager, som oftest ender med et behov for kateterisering er:

  • Urinretention, som gør det svært at tømme blæren helt tom
  • Urininkontinens, som giver ufrivillig urinlækage
  • Kirurgiske indgreb
  • Medicinske behandlinger

I alle tilfælde skyldes den manglende evne til at lade vandet manglende muskelsammentrækning, anatomisk og/eller funktionel obstruktion i urinrøret. Langvarig kateterisering vil være nødvendigt.

Hvordan fungerer blæren?

Blæren er som en ballon, hvor urinen samles inden den ledes gennem urinrøret, der er en flere centimeter lang passage. Et perfekt fungerende system giver kroppen mulighed for at lade vandet naturligt, men forskellige forhold kan forstyrre denne proces.

Årsagen kan være sygdom eller en skade, som påvirker evnen til at kunne tømme blæren naturligt. F.eks. rygmarvsbrok, en skade på rygraden, Multiple Sklerose, Parkinsons, diabetes, forstørret prostata eller et slagtilfælde. I disse tilfælde kan kateterisering blive en del af den daglige rutine.

Typer af katetre

Katetre kan opdeles i to kategorier:

  • Fastliggende katetre, anlægges i blæren over en længere periode.
  • Engangskatetre til Ren Intermitterende Kateterisering (RIK), som kun anvendes, mens blæren tømmes.

Gennem tiden er fastliggende katetre blevet en mindre anvendt løsning og anbefales kun i særlige situationer. Som hvis f.eks. patienten har svært ved at håndtere et engangskateter på grund af specielle motoriske udfordringer.

I stedet er Ren Intermitterende Kateterisering blevet mere populær: det gør det muligt at tømme blæren med individuelle intervaller flere gange om dagen og er med til at forebygge komplikationer og infektioner i urinvejene – alt dette på grund af innovative løsninger, som garanterer hygiejne, sikkerhed og enkel anvendelse.

Der findes flere forskellige typer engangskatetre, så du kan finde det kateter, der passer bedst ind i din hverdag. Overfladen på et engangskateter skal aktiveres med væske inden det anvendes. En del katetre kommer med en integreret væskepose i emballagen, mens andre skal aktiveres med vand fra hanen. Du kan i dag også få komplette sæt, som hjælper dig med at kunne kateterisere på en sikker måde.

Disse sæt inkluderer hydrofile katetre med en integreret urinpose, en lille beholder med væske og et indføringsgreb som gør dig i stand til at kateterisere uden at røre katetret direkte med hænderne.

Disse løsninger gør det enkelt at kateterisere sig i enhver situation: i sengen, siddende i kørestolen, men også uden for hjemmet f.eks. på arbejdspladsen eller på rejser. Takket være disse løsninger er det muligt for mennesker at opnå fuld autonomi og bevare ro i sindet, sikkerhed og hygiejne. Derudover at forbedre livskvaliteten både i sociale sammenhænge og arbejdsmæssigt.

Hvad er et fastliggende kateter eller et permanent kateter?

Foley katetre anvendes som fastliggende katetre. I den ene ende sidder en ballon, som pustes op inde i blæren for at sikre at katetret ikke glider ud. I den anden er der to åbninger. Et som anvendes når ballonen pustes op og det andet til at lede urinen ud. Åbningen, som leder urinen ud er koblet til en urinpose, som ofte sidder fast på benet altid under blæreniveau for at sikre at urinen kan løbe ud.

Urinposen skal tømmes regelmæssigt før den er helt fuld. Alternativt er det muligt at vælge et suprapubisk kateter, som lægges ind i blæren gennem maven. Alle fastliggende katetre kræver hjælp fra sundhedspersonale, eftersom proceduren når katetret anlægges og skiftes kræver sterile procedurer.

Hvad er et kateter til intermitterende kateterisering (RIK)?

Hydrofile katetre er karakteriseret ved at de har en belægning, der sidder på katetrets overflade. Denne belægning er en integreret del af overfladen på katetret er hydrofilt, hvilket betyder at den absorberer og binder vandmolekyler, hvilket gør overfladen glat.

Ren intermitterende kateterisering kan man let lære at udføre selv. Dette indebærer at man på egen hånd kan tømme blæren når man vil. Dette sikrer selvstændighed, mindsker risikoen for infektioner og andre komplikationer – hvilket er årsagen til at denne løsning bliver mere og mere udbredt.

Hvordan anvendes et kateter?

Den mest hensigtsmæssige procedure får du fra sundhedspersonalet under din oplæring og afhænger af typen af kateter der skal kateteriseres med. Vær opmærksom på, at sundhedspersonalet har kompetencerne, hvis du har brug for yderligere information.

I alle tilfælde anbefales det er kateterisere regelmæssigt, og altid ud fra vejledningen du har fået fra sundhedspersonalet. Resturin i blæren kan føre til forskellige komplikationer.

For mere information download vores PDF guide "Ren Intermitterende Kateterisering - for dig som mand" ved at klikke på linket nedenfor.

Download brugervejledningen til RIK

 

Anbefalinger til korrekt anvendelse af ren intermitterende katetre

For at sikre dit velvære, når du kateteriserer, kan du følge følgende anbefalinger:

  • En omhyggelig hånd- og intimhygiejne er vigtig for at forebygge urinvejsinfektioner og andre infektioner, der, uden behandling, kan give komplikationer.
  • God hydrering: kroppen har brug for 1,5-2 liter væske per døgn. Væskeindtaget er med til at skylle blæren igennem og mindsker risikoen for infektioner.
  • Tømme blæren helt tom flere gange dagligt. Den regelmæssige tømning hjælper med at forebygge kateterrelaterede urinvejsinfektioner og mulig nyreskade.

Ved at mindske risikoen for infektioner og inkontinens kan livet leves fuldt ud og du kan få kontrollen over den daglige rutine tilbage: Det mindsker hyppigheden af toiletbesøg og mindsker unødvendige bekymringer om lugt og vådt tøj.

Ofte stillede spørgsmål om katetre til mænd

Kateterisering kan give en vis usikkerhed og bekymring; derfor har vi bestemt os for at samle de spørgsmål, der ofte stilles og gøre vores bedste for at besvare dem.

  • Gør det ondt at kateterisere sig?
    Hvis der kateteriseres korrekt gør det ikke ondt. Men, specielt i begyndelsen kan du føle en form for ubehag. Når du bliver mere tryg i din kateterisering forsvinder denne følelse. Et hydrofilt kateter garanterer den bedst mulige komfort uden friktion.

  • Er det svært at anvende et kateter?
    Når du starter op med ren intermitterende kateterisering, kan det være lidt udfordrende. Men med oplæring og træning bliver det hurtigt en vane og en naturlig del af din daglige rutine.

  • Tager det lang tid at kateterisere?
    Specielt i oplæringsfasen kan det føles, som om at det tager lang tid. Men med erfaringen og i takt med at du føler dig mere tryg tager det mindre og mindre tid. Til sidst tager det ikke meget længere tid end et naturligt toiletbesøg. Og hyppigheden er nogenlunde den samme som uden kateter, cirka 4-6 gange om dagen.

  • Kan et kateter til ren intermitterende kateterisering genanvendes?
    Nej, de er til engangsbrug. De skal derfor anvendes og efterfølgende kasseres. For at forebygge infektioner er det vigtigt at de kun anvendes en gang.

  • Kan jeg bruge katetret udenfor hjemmet?
    Mange er bekymrede for at skulle kateterisere sig hos venner eller på et offentligt toilet. Men i disse tilfælde er det muligt at anvende et diskret kateter. Det kan være en fordel at have en lille pose med, hvis du ønsker at kunne smide katetret ud diskret. Der er katetre på markedet som er udviklet til dette behov.

  • Kan jeg rejse med katetre?
    Længere rejser, specielt med fly, kan skabe bekymring eftersom du på et eller andet tidspunkt er nødsaget til at tømme blæren. Før du rejser kan du kontakte sundhedspersonalet for at finde den bedste løsning til din rejse. Der er flere produkter specielt designet til at imødekomme dette behov. Husk at altid have det antal katetre med dig, som du har brug for under din rejse. Sørg for at have nogle katetre med i håndbagagen, hvis nu din bagage bliver forsinket. I sikkerhedskontrollen i lufthavnen kan du anvende LoFric Travel Certificate.

Download et rejsecertifikat

Indholdet i dette indlæg er kun til informative formål og er ikke målrettet til reklame eller behandling. For mere information anbefaler vi dig at konsultere med sundhedspersonale, som kan besvare dine spørgsmål og ved, hvilke produkter der er tilgængelige på dit lokale marked.

For reference: Mauro Menarini, Judit Timar, Blue Book. 201 risposte alla mielolesione, Mirano, La Colonna Onlus, 2016 (p 58).

Emner: